AMSTERDAM - De natuurlijke habitat van tijgers wordt bedreigd: in de afgelopen tien jaar zijn gebieden waar de dieren ongestoord kunnen leven wereldwijd met 40 procent afgenomen. Dat staat in een rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF) dat donderdag is gepubliceerd.

De soort kan alleen overleven als harder wordt opgetreden tegen stropers en als de natuurlijke omgeving van de tijger beter wordt beschermd, aldus het WWF.

Uitsterven

De wereldwijde tijgerpopulatie is gestaag gedaald tot 7.500 exemplaren wereldwijd, en de dieren worden nog steeds aan alle kanten met uitsterven bedreigd, onder meer door de handel in tijgerproducten die worden gebruikt voor traditionele geneesmiddelen in China en Zuidoost-Azië.

Tijgers leven nu nog maar in een gebied dat 7 procent beslaat van hun oorspronkelijke habitat, en dat is alweer 40 procent minder dan tien jaar geleden.

Fondsen

In het rapport wijzen de organisaties die eraan hebben meegewerkt 76 gebieden aan, vooral in Zuidoost-Azië, het uiterste oosten van Rusland en India, waar de overlevingskans voor tijgers het grootste is, maar die eerder over het hoofd werden gezien. Het WWF beveelt aan meer aandacht en fondsen te geven aan die gebieden, zodat tijgers er kunnen worden uitgezet en de tijgerpopulatie kan aangroeien.