LELYSTAD - De zeearend die begin mei in de Oostvaardersplassen werd geboren, heeft donderdagmiddag zijn eerste vlucht gemaakt. Dat meldde een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Het dier is inmiddels bijna net zo groot als een volwassen zeearend, met een spanwijdte van 2,5 meter de grootste roofvogel van Europa. De jeugdige vogel verliet het nest rond 15.00 uur.

"Sindsdien hebben de boswachters hem of haar niet meer gezien", aldus de woordvoerster. Er stond een flinke wind en na een korte vlucht is de zeearend waarschijnlijk op de grond geland. Zodra zijn ouders terugkeren naar het nest, zal het jong gaan krijsen en hulp krijgen".

Uitvalsbasis

Het nest blijft een dag of twintig de uitvalsbasis voor de jonge zeearend. In totaal blijft de vogel ongeveer twee maanden afhankelijk van zijn ouders. In die periode geven de moeder en vader vlieg- en jaagles en leveren ze prooi (vis, vogels en kadavers) aan.

Daarna moet de zeearend het zelf zien te redden. Dat lukt lang niet bij iedere zeearend. "Ongeveer 60 procent overlijdt in het eerste jaar", weet de zegsvrouw van Staatsbosbeheer.

Verenkleed

De jonge arend is bijna zwart. In het vijfde of zesde levensjaar krijgt de 'vliegende deur' het veel lichtere verenkleed van een volwassen zeearend. Zeearenden kunnen twintig jaar worden en wegen tussen de drie en zeven kilogram.

Lang werd het voor onmogelijk gehouden dat de zeearend, de grootste arend van Europa, in een dichtbevolkt gebied als Nederland zou kunnen broeden. Toen Staatsbosbeheer in mei bekendmaakte dat een zeearendenpaar in de Oostvaardersplassen een nest had gebouwd en een ei had uitgebroed, trokken veel mensen naar het natuurgebied in Flevoland, hoewel zij de roofvogels niet van dichtbij konden bekijken. De boswachters hielden de plaats van het nest geheim, zodat de vogels niet gestoord zouden worden.

Boete

Staatsbosbeheer weert bezoekers uit de omgeving van het nest van de zeearendfamilie. Mensen die te dichtbij komen, riskeren een boete die kan oplopen tot 2000 euro. "Gelukkig zijn er nog geen boetes uitgedeeld", zei een woordvoerster van Staatsbosbeheer. "De bezoekers van het natuurgebied respecteren onze maatregelen".

Om belangstellenden tegemoet te komen, heeft Staatsbosbeheer een zes minuten durend filmpje gemaakt van de zeearenden. Dat wordt getoond in het bezoekerscentrum. Daarnaast is er een korte video te bekijken op www.staatsbosbeheer.nl.

Nest

De kans is groot dat de komende jaren meer zeearenden in de Oostvaardersplassen worden geboren. De vogels, die bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied als de Oostvaardersplassen leven, blijven het gehele jaar in hun broedgebied en gebruiken graag hetzelfde nest als ze eerder hebben gebruikt. Sommige nesten zijn al tientallen jaren in gebruik en zijn uitgegroeid tot enorme bouwsels.