BRUSSEL - De Europese Commissie verbiedt 22 ingrediënten voor haarkleurmiddel. De industrie heeft voor deze stoffen geen enkele veiligheidsinformatie kunnen geven, heeft Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) donderdag bekendgemaakt.

Het wetenschappelijk comité van de Commissie heeft het verbod aangeraden, dat 1 december ingaat. Eerder onderzoek had aangetoond dat langdurig gebruik van bepaalde haarkleurmiddelen kan leiden tot blaaskanker.

De cosmetica-industrie heeft voor 115 ingrediënten wel gegevens ingeleverd bij de Europese Commissie. Het wetenschappelijk comité onderzoekt deze informatie de komende tijd. Mogelijk verdwijnen dan meer substanties uit de haarverfmiddelen.

Verdwijnen

Eurocommissaris Verheugen: "Stoffen waarvan geen bewijs is dat ze veilig zijn zullen van de markt verdwijnen. Onze hoge veiligheidsnormen beschermen de EU-consumenten en geven zekerheid aan de Europese cosmeticaindustrie".

Brussel had de industrie ingelicht over het voornemen de stoffen te verbieden. Daarop is geen reactie binnengekomen. De Eurocommissaris is er daarom zeker van dat zijn besluit de concurrentiekracht van Europese haarverffabrikanten niet erg aantast.

Wetgeving

De Nederlandse Cosmetica Vereniging noemt permanente haarkleurmiddelen die op de markt zijn donderdag "veilig in gebruik". De organisatie wijst in een verklaring op 'strikte wetgeving' voor de beoordeling van de veiligheid van producten en ingrediënten.

Europeanen besteden in 2004 zo'n 2,6 miljard euro aan haarkleurmiddelen. Dat is 8 procent van de omzet van Europese cosmeticabedrijven.