UTRECHT - De zeearend die begin mei in de Oostvaardersplassen werd geboren, staat op het punt uit te vliegen. Het dier is inmiddels bijna net zo groot als een volwassen zeearend. Dat heeft Staatsbosbeheer donderdag laten weten.

Lang werd het voor onmogelijk gehouden dat de zeearend, de grootste arend van Europa, in een dichtbevolkt gebied als Nederland zou kunnen broeden. Toen Staatsbosbeheer in mei bekendmaakte dat een zeearendenpaar in de Oostvaardersplassen een nest had gebouwd en een ei had uitgebroed, trokken veel mensen naar het natuurgebied in Flevoland, hoewel zij de roofvogels niet van dichtbij konden bekijken.

De boswachters hielden de plaats van het nest geheim, zodat de vogels niet gestoord zouden worden.

Afhankelijk

De jonge vogel met zijn spanwijdte van 2,5 meter doet al een tijdje verwoede pogingen om van het nest weg te vliegen. Erg hoog komt hij nog niet, maar de boswachters dat de jonge arend binnen een week uitvliegt. Daarna blijft de arend nog twee maanden afhankelijk van zijn ouders, voordat hij zelfstandig zal moeten jagen. Dat wordt een moeilijke periode: veel jonge vogels weten niet te overleven.

Staatsbosbeheer weert bezoekers uit de omgeving van het nest van de zeearendfamilie. Mensen die te dichtbij komen, riskeren een boete die op kan lopen tot 2000 euro. "Gelukkig zijn er nog geen boetes uitgedeeld", zei een woordvoerster van Staatsbosbeheer. "De bezoekers van het natuurgebied respecteren onze maatregelen".

Filmpje

Om belangstellenden tegemoet te komen, heeft Staatsbosbeheer een zes minuten durend filmpje gemaakt van de zeearenden. Dat wordt getoond in het bezoekerscentrum. Daarnaast is er een korte video te bekijken op www.staatsbosbeheer.nl.

Nest

De kans is groot dat de komende jaren meer zeearenden in de Oostvaardersplassen worden geboren. De vogels, die bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied als de Oostvaardersplassen leven, blijven het gehele jaar in hun broedgebied en gebruiken graag hetzelfde nest als ze eerder hebben gebruikt. Sommige nesten zijn al tientallen jaren in gebruik en zijn uitgegroeid tot enorme bouwsels.