DEN HAAG - In De Bilt werd woensdag door het KNMI 35,7 graden gemeten. Dat is een nieuw warmterecord voor de maand juli en de op één na de warmste dag ooit gemeten van het KNMI. Het juli-warmterecord stond in De Bilt op 35,6 graden op 28 juli 1911.

Het absolute record voor De Bilt is 36,8 graden op 27 juni 1947. Dat meldde de weerdienst woensdag.

Landelijk

De landelijke warmterecords zijn net niet bereikt: voor juli is dat 36,9 graden op 28 juli 1921 in Maastricht, terwijl het absolute warmterecord voor Nederland nog altijd staat op 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld.

De tweede hittegolf van deze zomer, door het KNMI vanochtend om 09.20 uur vastgesteld, gaat langer duren dan de eerste van dit jaar in begin juli. De komende tien dagen houdt het warme zomerweer aan met temperaturen tussen 25 en 30 graden.

Zuiden

Woensdag 19 juli was één van de warmste dagen die ons land ooit heeft beleefd. Op verschillende plaatsen, vooral in het zuiden van het land, gaven de thermometers geruime tijd 36 graden aan. Het Limburgse Arcen was de topper van het land en noteerde een maximum van 36,9 graden.

Ook in het midden van het land werd het uitzonderlijk warm met 36,5 graden in Soesterberg. In het begin van de avond was het overal in het land nog uitzonderlijk warm.

Smog

Het gevaar dat woensdag smog door ozon zou ontstaan, is voorbij. De website van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet aan het einde van de dag zien dat de ozonconcentratie afneemt. Alleen in het oosten van het land ging de ozonconcentratie 's middags richting ernstig.

Het RIVM hield er rekening mee dat er sprake zou kunnen zijn van ernstige smog met ozonconcentraties hoger dan de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. In het oosten van het land bleef de concentratie op het hoogtepunt steken tussen de 220 en 240 microgram.