WOERDEN - Dorstlessende biertjes bestaan helemaal niet en zeker niet bij grote hitte, waarschuwt het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ woensdag. "Je zou denken dat inmiddels iedereen dat al weet, maar je hebt nog veel te veel mensen die in hun eigen fabeltjes geloven", weet Martijn Planken, die namens het instituut een jongerencampagne organiseert.

Het NIGZ wil het publiek waarschuwen niet te veel alcoholhoudende dranken te nuttigen bij warm weer. Alcohol drijft vocht af, wat elke terrasbezoeker kan merken omdat hij vaker naar de wc moet. Daarom is uitdroging het gevolg. Het instituut, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid algemene voorlichting over gezondheid geeft, raadt aan om een biertje af te wisselen met een paar glazen water.

Het NIGZ heeft sinds 1998 een campagne lopen waarbij tweehonderd jongeren festivals, campings en dergelijke bezoeken om fabeltjes over alcohol door te prikken. "Vooral bij jongeren leven die. Boodschappen die een excuus zijn om te drinken zitten meteen in het geheugen, maar informatie om minder te drinken blijft niet zo goed hangen", zegt Planken.