DE BILT - De tweede hittegolf in 2006 is een feit. Om 9.20 uur stond de thermometer bij het KNMI in De Bilt op 25 graden. Vanaf zaterdag is het boven 25 graden geweest, waarvan drie dagen boven 30 graden.

Sinds 1948 is het niet voorgekomen dat er in één jaar twee keer een hittegolf was. Het record staat op 1947, toen in de uiterst warme zomer van dat jaar vier keer zo'n periode van zeer hoge temperaturen werd geregistreerd.

Hittegolf

Het is de 38ste keer sinds 1901, dat er in De Bilt een hittegolf is vastgesteld. Het KNMI verwacht dat de temperaturen zeker tot het weekeinde boven 25 graden blijven. De langste hittegolf was in 1975. Achttien dagen, van 29 juli tot en met 15 augustus, kwam de maximumtemperatuur toen niet onder 25 graden. Op zes dagen was het in De Bilt dertig graden of meer.

Overigens maakt een groot deel van het zuiden en oosten van Nederland nu de derde hittegolf van het jaar mee. Ook midden juni was het daar in een periode van vijf dagen dertig graden of meer.

In De Bilt bleef de thermometer op 29,8 graden steken, waardoor daar de hittegolf net niet werd gehaald. Sinds 2003 heeft De Bilt elk jaar ten minste één hittegolf gekend.