LUXEMBURG - Verkeersongevallen en zelfmoord zijn de voornaamste doodsoorzaken van Europeanen onder de 44 jaar. Verkeersongevallen treffen vooral Oost-Europese mannen. Koploper Slowakije telt driemaal zoveel jonge verkeersdoden als Nederland.

Zelfmoord komt in de Europese Unie vier keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. In Litouwen doden zes maal zoveel mannen zichzelf als in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat dinsdag heeft gemeld. Het bureau onderzocht de oorzaken van alle overlijdens in 2001 tot en met 2003.

Kanker

Aandoeningen aan de bloedvaten en het hart zijn de voornaamste doodsoorzaak van Europeanen in alle leeftijdsgroepen (41 procent). Kanker zorgde voor 25,3 procent van de doden.

Borstkanker blijkt in Nederland overigens de helft meer vrouwen het leven te kosten dan in Griekenland of Spanje. De PvdA'ster Dorette Corbey in het Europees Parlement heeft recent om onderzoek gevraagd naar dit verschil.

Maagziekten

Minder voorkomende doodsoorzaken in de EU zijn ademhalingsproblemen (8 procent) en maagziekten (4,6 procent). Externe oorzaken als verkeersongevallen en zelfmoord waren totaal verantwoordelijk voor 5,2 procent van de doden.