AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw is niet erg trots op haar eigen lichaam en oordeelt keihard over dat van een ander. Zeker 40 procent van de vrouwen op het strand of in het zwembad voelt zich wit en dik. Iemand met overgewicht langs de Nederlandse wateren is lelijk, zegt 27 procent. Afstotelijk, vindt 8 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard onder 500 Nederlanders in opdracht van het tijdschrift BETER naar de blootbeleving van Nederlanders. Daaruit komt naar voren dat bij vrouwen op het strand, bij het zwembad of in de sauna de onzekerheid toeslaat. "Ik voel me opgelaten of schaamtevol", zegt 15 procent. Een kleine groep van 12 procent voelt zich zelfs minderwaardig ten opzichte van anderen en 7 procent voelt zich bloot.

Strand

De man is een stuk zelfverzekerder, volgens de onderzoekers. "Tweemaal zoveel mannen als vrouwen geven aan zich lekker te voelen op het strand of in het zwembad, 44 tegen 22 procent." De vrouw schaamt zich in haar bikini, badpak of naakt in de sauna vooral voor de buik (40 procent), gevolgd door vetrolletjes (29 procent), benen (20 procent) en heupen (14 procent).

Als haar wordt gevraagd op welk lichaamsdeel ze trots is, zegt 40 procent de borsten. "Verder heeft een vrouw, volgens haarzelf, weinig om trots op te zijn. Een derde deel zegt zelfs 'ik ben nergens trots op'. Alleenstaanden zeggen dit opvallend vaker dan vrouwen die samenwonen of getrouwd zijn", aldus de onderzoekers.

Van alle vrouwen zegt eenderde deel vaker naar strand, zwembad of sauna te gaan als ze zich zekerder voelt over haar lichaam.

Bikinilijn

De vrouw slaat overigens keihard toe als ze het lichaam van een ander in beeld krijgt. Zo was een van de vragen: wat denkt u als u iemand ziet met een ongeschoren bikinilijn en oksels? Van de vrouwen zegt 37 procent okselhaar afstotelijk te vinden en lelijk zegt nog eens 42 procent. Ook schaamhaar scoort hoog op de schaal van ergernissen. Zeker 32 procent vindt dat afstotelijk en 45 procent typeert dat als lelijk. Het meest afgrijselijk is iemand die veel zweet. Bijna 40 procent van de vrouwen vindt dat, en een op de vier mannen is het daar mee eens.

Overigens is het kijken naar anderen een favoriete bezigheid op het strand, want bijna 40 procent van de vrouwen vergelijkt haar lichaam met dat van anderen. "Bijna 30 procent ergert zich aan mensen die liggen te vrijen of voortdurend aan elkaar zitten te frunniken. Mannen verbazen zich vooral over dikke mensen die friet eten (21 procent)."