LONDEN - Het groeiend aantal astma-gevallen onder kinderen in Europa is deels verklaarbaar door het gestegen gebruik van binnenzwembaden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Leuven in België. Het aantal kinderen met astma en andere longaandoeningen stijgt navenant het aantal binnenbaden in een gebied.

De wetenschappers vergeleken het aantal astma-gevallen onder 190.000 tieners van 13 en 14 jaar oud in 21 landen met het aantal binnenbaden per 100.000 inwoners in een bepaalde regio. Ieder binnenbad verhoogde de kans dat een kind last had van astma met 2,73 procent.

Een piepende ademhaling, zonder dat astma was vastgesteld, kwam 3,39 procentpunt vaker voor. Eerder dit jaar bleek al uit een beperkter onderzoek in Leuven dat baby's en peuters die vaak naar een zwembad gaan, bijna twee maal zoveel kans hebben om astma te krijgen dan andere kinderen.

Volgens de Leuvens onderzoekers is het gas stikstoftrichloride de oorzaak van de longproblemen bij kinderen. Het gas wordt gevormd door een reactie van chloor met zweet, urine en ander organisch materiaal dat door zwemmers in het water wordt achtergelaten.