LEIDEN - Naturalis in Leiden is bezig stier Herman op te zetten. Dat wil zeggen medewerkers van het museum leggen zijn huid over een frame dat is gemaakt aan de hand van zijn afmetingen. Mensen kunnen het proces volgen dat maandag rond het middaguur begon en duurt tot donderdagmiddag.

Maandagochtend om half twaalf zat al een aantal belangstellenden in de galerij te wachten, om kwart voor drie waren er al 142 mensen komen kijken naar het "aantrekken van de jas van Herman", aldus een woordvoerster van het museum.

Huid

De huid van Herman komt op een frame van hout met metaal. Om spieren, pezen en vet na te maken, spuiten de preparateurs er een soort purschuim op en kneden en schuren dat om het lichaam van Herman natuurgetrouw na te maken. Om te zorgen dat de huid past, vullen zij het verder op met klei en lijm. Voordat 'Herman' in de permanente tentoonstelling Biotechnologie kan worden opgenomen, moet hij een half jaar drogen.

Herman werd wereldberoemd als het eerste grote genetisch gemodificeerde zoogdier. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in een stal op het terrein van Naturalis. Hij overleed op 2 april 2004 op dertienjarige leeftijd aan een ernstige vorm van artrose.