HEERENVEEN - In de Engelenvaart in Heerenveen zijn tientallen eenden doodgegaan als gevolg van botulisme. De verlammingsziekte steekt de kop op bij zeer warm weer. Een woordvoerder van het Friese waterschap Wetterskip Fryslân waarschuwt recreanten om vooral goed uit te kijken of in zwemwater dode vogels liggen.

"De meeste varianten van botulisme zijn voor mensen ongevaarlijk, maar je wordt er sowieso ziek van", aldus de woordvoerder maandag. Botulisme is vooral voor watervogels een meestal fatale vergiftiging, die wordt veroorzaakt door afscheiding van bacteriën in warm, voedselrijk oppervlaktewater.

Eenden

De dode eenden werden afgelopen weekeinde ontdekt. Zondag zijn twaalf dode eenden geruimd. Een daarvan wordt in Lelystad onderzocht om vast te stellen of het sterke vermoeden van het waterschap dat het om botulisme gaat, klopt. Vorige week werden in de Friese plaatsen Leeuwarden en Koudum ook dode eenden gevonden.

Of het in die gevallen om botulisme gaat, is nog niet bekend. De Unie van Waterschappen in Den Haag laat weten geen berichten te hebben ontvangen over botulisme elders. Zowel de Unie als het Friese waterschap adviseert mensen die dode vogels in het water vinden de gemeente te bellen en niet te gaan zwemmen.