HEESCH - Deze zomer is al diverse malen een bijzonder hemelverschijnsel te zien geweest. Het gaat om lichtende nachtwolken. Ook afgelopen nacht hebben mensen de 'wolken' aan de hemel zien staan. Urijan Poerink van sterrenwacht Halley in Heesch voorspelt dat het verschijnsel zondagavond ook zichtbaar is.

De lichtende nachtwolken zijn grote hoeveelheden kleine stofdeeltjes in de bovenste lagen van de dampkring. "Door de lage temperatuur op grote hoogte, zet zich een laagje ijs af op die stofdeeltjes en dat ijs weerspiegelt het zonlicht", legt Poerink uit.

De nachtwolken hangen veel hoger dan normale wolken, namelijk op 80 kilometer boven de aarde. Normale wolken bevinden zich op 20 kilometer hoogte. Ze zijn wit, zilverachtig, lichtblauw, geel-oranje van kleur.

Niet alleen in Nederland kunnen mensen ze zien, maar ook in omliggende landen als België en Duitsland. "In veel zomers worden ze helemaal niet waargenomen, maar in deze periode zijn ze er volop."

In Duitsland waren veel mensen bang dat ze dit weekeinde een ufo hadden gezien. "Dit kunnen geen lichtende wolken zien, maar heldere meteoren of een satelliet die voorbij komt", aldus Poerink.