HOUSTON - Het ruimteveer Discovery heeft zich zaterdag losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS. Dat maakte het vluchtleidingscentrum in het Amerikaanse Houston bekend. De shuttle landt als alles goed gaat maandagmiddag tegen kwart over drie 's middags (Nederlandse tijd) weer op aarde.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee uur na het vertrek van het ruimtestation inspecteerden de astronauten voor een laatste keer het hitteschild op eventuele beschadigingen. Het ruimteveer was negen dagen geleden bij het ISS aangekomen.

Lek

De technici van de NASA hebben maar een klein probleempje: er is een lek geconstateerd in een van de drie krachtbronnen die tijdens de landing worden gebruikt. Op zondag beoordelen zij of het lek zo erg is geworden dat een van de motoren niet kan worden gebruikt. In principe zou dat geen problemen opleveren, al moeten de astronauten dan wel het landingsgestel met de hand bedienen.

Volgens de plannen landt de Discovery in Florida, op Kennedy Space Center. Maar de NASA kan besluiten uit te wijken naar de basis Edwards in Californië, waar het weer stabieler is en waar het landingsterrein groter is.