AMSTERDAM - Besnijding van mannen kan een belangrijke rol spelen om HIV-besmetting voorkomen. Dat thema zal aan de orde komen tijdens de zestiende Internationale Aids Conferentie, die van 13 tot 18 augustus in Toronto wordt gehouden.

Volgens aids-wetenschapper Joep Lange is er op grond van onderzoek in Zuid-Afrika in ieder geval sprake van een effect op korte termijn. Zes van de tien HIV-infecties bij mannen zou op deze manier worden voorkomen.

Onderzoek in Oeganda wijst uit dat door mannenbesnijdenis het aantal besmettingen van man op vrouw met 30 procent afneemt. Lange zei dat vrijdag in Amsterdam.

Vaccin

De hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam is pessimistisch over de kansen van een vaccin, dat besmetting voorkomt. Ook is hij somber over het onderzoek naar microbiciden, gels die vaginaal aangebracht bescherming tegen het HIV-virus kunnen bieden.

Sinds de vorige conferentie, twee jaar geleden in Bangkok, zijn 5 miljoen mensen aids gestorven. In een kwart eeuw heeft de ziekte 25 miljoen levens gekost. Is HIV in de welvarend westerse wereld inmiddels een chronische aandoening, in ontwikkelingslanden betekent besmetting nog steeds een doodvonnis, zei Sjoera Dikkers, directeur van Stop Aids Now.

Gates

Niet meer dan 20 procent die de infectie door bijvoorbeeld onveilige seks hebben opgelopen, wordt behandeld. Twee jaar geleden was dat 7 procent. Die groei is een gevolg van de miljardeninvestering. Wereldwijd is sinds 2004 8 miljard dollar in bestrijding van de epidemie gestoken. Een van de voornaamste geldschieters, Bill Gates, zal in Toronto de openingstoespraak houden.

Dat de conferentie in een Canadese stad wordt gehouden, noemde Lange een gemiste kans. In Bangkok (Thailand) en Durban (Zuid-Afrika) maakte de conferentie indruk, aldus Lange, die in 2004 de bijeenkomst presideerde. Peking of Moskou was een betere plaats geweest. Daar stijgen de infectiecijfers en kan een conferentie rechtstreeks effect hebben, meent de hoogleraar.