DELFT - Het openbaar vervoerbedrijf Connexxion steekt een miljoen euro in de ontwikkeling van de Superbus. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend. De voormalige astronaut Wubbo Ockels is de geestelijk vader van de bus die op een vrije baan een snelheid van 250 kilometer moet kunnen halen.


Ockels presenteert schaalmodel van zijn geesteskind

Het huidige ontwerp gaat uit van een 15 meter lang, 2,5 meter breed en 1,70 meter hoog voertuig, dat plaats biedt aan 20 tot 30 passagiers.

Studenten

Connexxion gaat de financiële steun voor het project gefaseerd uitkeren in de komende drie jaar. Ockels werkt samen met een groep studenten van de TU Delft aan een prototype, dat moet gaan rijden in Peking tijdens de Olympische Spelen in de zomer van 2008.

Vrijdagmiddag ondertekenen directievoorzitter Peter Kortenhorst van Connexxion en voorzitter Hans van Luijk van het college van bestuur van de TU Delft een intentieverklaring over de ontwikkeling van de supersnelle bus. Dat gebeurt op het terrein van de universiteit.

Peijs

De Superbus geldt als een veelbelovende nieuwe vorm van zeer snel openbaar vervoer. Drie weken geleden maakte minister Peijs bekend dat ze zeven miljoen euro beschikbaar stelt om ontwerp en bouw van het experimentele demonstratiemodel mogelijk te maken.

Het bedrijfsleven heeft het project ook omarmd. Zo is Connexxion met VolkerWessels en ING Wholesale Banking bezig met het opzetten van een consortium voor de uiteindelijke exploitatie van het Superbussysteem.