NIJETRIJNE - De otter die zondag bij Nijetrijne een vierjarige jongetje heeft gebeten, kwam mogelijk tot zijn daad door een jetlag. Dat stelde donderdag dierecoloog Hugh Jansman van Alterra, het onderzoeksinstituut dat het uitzetten van otters in Nederland wetenschappelijk begeleidt.

De otter komt uit Siberië. Het dier is in een kooitje naar Moskou gebracht en van daaruit naar Schiphol gevlogen. Op de luchthaven heeft het dier opnieuw een nacht moeten verblijven wegens problemen met invoerpapieren. Pas na die reis is de otter in het Friese natuurgebied Rottige Meenthe uitgezet.

Volgens Jansman gedraagt de otter zich weer normaal. "We zien via de zender die hij draagt dat hij niet meer in de buurt komt van mensen, dus dat is prima", aldus de otterexpert. Het zusje van de bijtende otter die ook in Friesland was uitgezet is overigens gevangen. Het dier bleek een verwonding te hebben.

Tamme dieren

Volgens de Stichting Otterstation Nederland in Leeuwarden probeert Jansman met zijn bewering over een jetlag zijn fout te verbloemen dat hij veel te tamme dieren uitzet. "Otters die in het wild zijn opgegroeid, zijn schuw en blijven bij mensen uit de buurt", aldus directeur Addy de Jongh van de stichting.

"Wetenschappelijk gezien slaat Jansmans verklaring dan ook nergens op. Hij en zijn instituut blijken lak te hebben aan de internationale spelregels door tamme dieren uit te zetten. Hierdoor zijn al eerder onnodig otters gesneuveld."

Commotie

Volgens De Jongh heeft de "onverantwoorde" manier van herintroductie ook internationaal commotie veroorzaakt. Otterspecialisten zijn verontwaardigd dat de richtlijnen voor herintroductie niet gevolgd worden. Nederland moet zich daar aan houden, aldus De Jongh.