BOSTON - De 25-jarige Matthew Nagle kan een computercursor over het scherm bewegen en zijn email openen met alleen de kracht van zijn gedachten. Nagle, die volledig verlamd raakte na een steekpartij, heeft eind vorig jaar een computerchip in zijn hersenen geïmplanteerd gekregen, die zijn hersengolven vertaalt in signalen naar een computer.

Ook kan de man met zijn gedachten - via een computer - zijn televisie bedienen en een eenvoudige kunstarm gebruiken. Een belangrijk aspect, zo schrijven onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston in het tijdschrift Nature van donderdag, is dat Nagle veel van deze taken kan doen terwijl hij een gesprek voert.

Dat betekent dat volledige concentratie niet vereist is. Dat biedt volgens de wetenschappers hoop op het gebruik van deze technologie voor de bediening van protheses die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik.

De chip, met zo'n honderd sensoren, is geïmplanteerd in het gedeelte van Nagle's hersenen die normaal gesproken de bewegingen van de ledematen regelt.