HELSINKI/BRUSSEL - Finland kampt met een overschot aan wolven. De populatie is in vijf jaar tijd verdubbeld tot ruim tweehonderd dieren. Vooral in het oosten zorgen de roofdieren voor problemen. Ze vallen honden aan en komen onnatuurlijk dicht bij woonhuizen, meldde de Finse landbouwminister Juha Korkeaoja deze week in Brussel.

Hij heeft gedaan gekregen dat strafzaak van de Europese Commissie over de Finse wolvenjacht praktisch van tafel is. De Europese Commissie had enkele jaren geleden gezegd dat Finland de wolven beter moest beschermen.

Wennen

"Vorig jaar zijn zeker dertig tot vijftig jachthonden aangevallen. Goed, dat hoort nog bij de natuur. Maar dat ze dicht bij mensen komen, dat past absoluut niet bij de natuur", aldus de minister "Als ze wennen aan de geur van mensen wordt dat zeer gevaarlijk."

Finland heeft gemiddeld 16 inwoners per vierkante kilometer. "Je zou misschien denken dat ons land zo dunbevolkt is, dat er grote onbewoonde gebieden zijn", vertelde de minister. "Maar als je Lapland niet meetelt, is de rest van Finland overal bewoond.

Spanning

Tussen de ruimte voor wolven en voor bewoners is een spanning. Een naar probleem." Met een beheersplan probeert de Finse regering het aantal wolven te beperken. Het aantal van tweehonderd mag niet toenemen. "Dat zijn ongeveer twintig roedels. Wat er bij komt, mag afgeschoten worden".

Jaarlijks komen er ongeveer tachtig wolvenjongen bij. Aan jagers geen gebrek: de jacht is een geliefde hobby van de Finnen: circa 300.000 van de ruim vijf miljoen Finnen hebben een jachtvergunning.

Problemen

De overheid probeert de wolven tegelijk te verspreiden over het land. Ze zouden meer naar het westen kunnen trekken, zodat ze meer ruimte hebben en minder problemen veroorzaken. Bij de Zweedse grens woont al een kleine geïsoleerde groep wolven. Korkeaoja: "De kans dat ze vandaar naar andere EU-landen trekken is miniem, vermoed ik."

Finland heeft de grootste populatie wolven van de Europese Unie. Alleen in Spanje, Griekenland en Italië zijn de wilde dieren gezien, maar in kleinere aantallen.

Lynxen

In de Finse wouden leven verder ruim duizend lynxen en ruim achthonderd beren, volgens tellingen eind 2004. "Deze zomer zijn al twee paarden aangevalen door beren. En lynxen verschalken menige kat of een hond", aldus Juha Korkeaoja. De minister is van zins ook voor hen beheersplannen te maken, evenals voor zeehonden.