DE BILT - Het KNMI verwacht dat het droge, zomerse weer de komende dagen aanhoudt. Of er opnieuw een hittegolf aankomt, kan weervrouw Monique Somers niet zeggen. "Het is pas sinds woensdag weer boven de 25 graden en toen zijn we opnieuw gaan tellen."

Droog blijft het wel, denkt een medewerker van de klimatologische dienst. En dat terwijl de zomer tot nu toe volgens hem "voor Nederlandse begrippen" al droog is. De periode van april tot en met juli staat voorlopig op de 25ste plaats in de reeks droogste zomers in honderd jaar. Bij het KNMI verwachten ze dat deze zomer over tien dagen zal zijn opgeklommen tot de tiende plaats.

Vochttekort

Volgens het KNMI is het "nog niet superdroog". Wel is het vooral in het oosten veel droger dan anders. Met name in Overijssel is erg weinig neerslag gevallen, blijkt uit de gegevens van de klimatologische dienst. Normaal in deze periode is daar een vochttekort tussen de 30 en 60 millimeter, nu is dat 150-180 millimeter.

Record

Hoewel de maand nog niet halverwege is, is er al een record gevestigd. In het noorden van het land waren de eerste tien dagen de warmste in tenminste honderd jaar. In Eelde werd het gemiddeld 28,5 graden, een graad hoger dan het oude record van 27,5 graden dat in 1976 werd gemeten.

In De Bilt werd het begin juli gemiddeld 22 graden, vijf graden boven het langjarig gemiddelde. De warmste juli ooit was in 1994 met in De Bilt een gemiddelde temperatuur in van 21,4 graden.

Hittegolf

De hittegolf eerder deze maand was de vijfde deze eeuw. Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer zijn, terwijl het in die periode ook nog zeker drie dagen 30 graden of warmer moet zijn geweest. "De verwachting is dat het de komende dagen zomers warm blijft met temperaturen rond de 25 graden. En het blijft droog", aldus Somers.