AMSTERDAM - Bewoners van Vanuatu in Oceanië zijn de gelukkigste mensen op aarde. Dat blijkt uit de Happy Planet Index (HPI), opgesteld door de New Economics Foundation. Bewoners van dit eilandenrijk leven het langst en gelukkigst zonder een zware wissel te trekken op het milieu.

De organisatie vergeleek voor elk land hoe er met de beschikbare grondstoffen wordt omgesprongen en welke mate van geluk voor de bevolking daaruit voortkomt. Doel van de New Economics Foundation was het opstellen van een nieuwe definitie van rijkdom.

Van de 178 onderzochte landen neemt Nederland de 70ste plaats in. Dat is een stuk lager dan een land als Suriname, dat goed is voor een 34ste plek op de ranglijst. Rusland doet het erg slecht, zo blijkt. De mensen overlijden op relatief vroege leeftijd en zijn bovendien niet erg gelukkig. Daarnaast pleegt het land ook nog eens een forse aanslag op het milieu.

Milieu

Zuid-Amerikaanse landen scoorden over het algemeen het best. Men gaat er voorzichtig om met het milieu en de levensverwachting ligt er met 70 jaar redelijk hoog.

/LINK
Happy Planet Index (pdf-formaat)