UTRECHT - De 'koningin der waterlelies' staat in bloei in de Oude Hortus in Utrecht. In het Universiteitsmuseum in het centrum van de Domstad is de knop van de victoria amazonica dinsdagavond onder toeziend oog van bezoekers van het museum opengebarsten. Dat liet een woordvoerster van het museum weten.


Foto: Gertjan Hooijer l In totaal kwamen 650 mensen naar de bloem kijken

Het museum was dinsdag speciaal voor de bloei van de lelie open van 21.00 tot 23.30 uur. In totaal kwamen 650 mensen naar de bloem kijken. "Het was een groot succes", zei een woordvoerder dinsdagavond laat. "Iedereen was heel opgetogen, al moesten we een paar mensen teleurstellen die de bloem nog wilden zien".

Waarschuwen

Dit is de vierde knop die deze bloeiperiode uitkomt. De eerste twee knoppen zijn bestudeerd, de derde was de Hortus te snel af. Donderdag bloeide de plant namelijk al voordat het museum kans had de geïnteresseerden te waarschuwen.

Sms

Ruim vijfhonderd mensen vroegen het museum hen een sms te sturen als de victoria amazonica in bloei raakte. Het museum verwacht dat de lelie binnenkort nog vaker in bloei staat.

De bloem van de grootste bloeiende waterplant in de wereld is aanvankelijk wit. Langzamerhand verkleurt hij naar roze. De grote bladeren kunnen een gewicht tot veertig kilogram houden. De waterlelie komt uit het stroomgebied van de rivier de Amazone in Zuid-Amerika. Hij is daar in 1801 ontdekt.

Ook de hortus aan het Rapenburg in Leiden bezit een victoria amazonica. Die stond in 1996 in bloei. In de diergaarde Blijdorp in Rotterdam was de plant in 1990 voor het eerst in elf jaar weer in volle tooi te zien.