AMSTELVEEN - In vergelijking met andere Europeanen maken Nederlanders zich weinig zorgen over de klimaatverandering. Circa 67 procent van hen is daar bezorgd over. In het Verenigd Koninkrijk is dat 75 procent, in Spanje 86 procent en in Portugal 94 procent.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek onder inwoners van die vier landen, in opdracht van ICT-dienstverlener LogicaCMG, dat klanten in de energiesector heeft. Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de Nederlanders evenveel energie blijft verbruiken, als de energieprijzen stijgen. Gemiddeld is dat in de vier landen 44 procent.

Ruim driekwart van de Nederlanders is van mening dat ze al genoeg doen om het eigen energieverbruik te verminderen. Het gemiddelde onder de vier landen is 69 procent. Slechts een kwart van de Britten vindt dat ze genoeg doen om stroom en gas te sparen.

Verwarming

Van de ondervraagde Europeanen zegt 81 procent meer dan één keer per week iets te doen om energie te besparen. Om het verbruik nog verder te verminderen is 86 procent van de ondervraagden bereid om vaker het licht uit te doen en elektronische apparaten uit te zetten. Ruim 60 procent wil de verwarming lager zetten en meer kleding dragen.

Het aanschaffen van dakisolatie of zonnepanelen is minder populair. Ruim 35 procent van de deelnemers aan het onderzoek maakt zich zorgen over de kosten die dergelijke energiebesparende maatregelen met zich brengen.

Campagnes

Iets meer dan de helft van de ondervraagden zegt weinig inzicht te hebben in het eigen energieverbruik. Bijna tweederde vindt dat overheidscampagnes het bewustzijn en het gedrag van consumenten veranderen.