AMSTERDAM - De UNESCO heeft maandag opgeroepen om plaatsen die op haar Werelderfgoedlijst staan, maar worden bedreigd door klimaatverandering, beter te beschermen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Mount Everest en het Great Barrier Reef, maar ook om gletsjers in Alaska, Canada en Groenland en de Kilimanjaro.

Het Werelderfgoedcomité van de UNESCO, dat deze dagen in de Litouwse hoofdstad Vilnius bijeen is, onderschrijft de aanbevelingen die experts in maart deden en zei dat het nieuwe beleid over klimaatverandering vanaf 2008 vorm krijgt.

Broeikasgassen

Een aantal milieugroepen heeft forse kritiek geuit op de UNESCO omdat de organisatie niet duidelijk genoeg stelling zou nemen tegen klimaatverandering en niet aandringt op het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

"Wij zijn woedend omdat het Werelderfgoedcomité niets van betekenis gedaan heeft om enkele van de belangrijkste plaatsen op aarde te beschermen tegen klimaatverandering", aldus Peter Roderick van het Climate Justice Program.

Geschrapt

Het comité besloot maandag de beroemde 13de eeuwse kathedraal van Keulen van de lijst van bedreigd erfgoed te halen. Volgens de UNESCO ziet de stad af van de bouw van hoge flats in de omgeving, waardoor het uitzicht op de kathedraal niet langer in gevaar is. Van deze lijst werden ook een aantal monumenten in het Indiase Hampi, het vogelpark Djoudj in Senegal en het nationale park Ichkeul in Tunesië geschrapt.

Auschwitz

Later deze week neemt het comité een besluit over het Poolse verzoek om het voormalige concentratiekamp Auschwitz - dat op de Werelderfgoedlijst staat - om te dopen tot 'Voormalig nazi-Duits concentratiekamp Auschwitz-Birkenau'. Op deze manier willen de Polen voorkomen dat toekomstige generaties zouden kunnen denken dat de Polen ook maar iets met de Holocaust te maken hebben gehad.