LONDEN - Het gezondheidsrisico van radioactieve straling is veel kleiner dan gedacht. Dat zeggen verscheidene wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen van de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986.

Volgens de nieuwe theorie zou straling onder een bepaalde grens vrijwel nooit schadelijk zijn, zo meldt The Times maandag.

Eerder werd verondersteld dat hoe meer mensen en dieren aan straling werden blootgesteld, hoe groter de schade aan de gezondheid en aan het DNA. Nu zou zijn aangetoond dat een grote groep mensen die in 1986 wel in de buurt van de radioactieve 'wolk' was, maar geen grote stralingsdoses binnenkregen, helemaal niet ziek is geworden.

Gevolgen

Verwacht werd dat het aantal slachtoffers van Tsjernobyl in de tien- en mogelijk honderdduizenden zou lopen. Maar twintig jaar later zouden nog maar 56 mensen zijn overleden aan de directe gevolgen van de kernramp. De straling zou de komende jaren de oorzaak van de dood van niet meer dan ongeveer 4000 mensen kunnen worden, zo denken deskundigen nu.