HOUSTON - Twee astronauten aan boord van het ruimteveer Discovery hebben zaterdagavond de eerste van drie voorgenomen ruimtewandelingen succesvol afgerond. Dat berichtten Amerikaanse media. De operatie duurde bijna zeven uur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Piers Sellers en Mike Fossum hebben vooral technieken onderzocht en getest om reparaties aan de shuttle in de toekomst beter te kunnen uitvoeren. De inzet is erop gericht om schade aan het ruimteveer te kunnen verhelpen voor de terugkeer naar aarde.

Schade

In 2003 spatte de spaceshuttle Columbia bij terugkeer in de dampkring uiteen nadat er schade was ontstaan aan het hittewerende schild door de inslag van een afgebroken stuk isolatiemateriaal van de brandstoftank bij de start.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot vrijdag de missie van het ruimteveer Discovery met een dag te verlengen tot 17 juli. De astronauten kunnen daardoor een derde ruimtewandeling maken om de nieuwe technieken te testen.

De Discovery werd dinsdag gelanceerd vanaf de oostkust van Florida en kwam donderdag aan bij het internationale ruimtestation ISS.