BRUSSEL - Kinderen en jongeren onder de achttien jaar kunnen maar beter geen gebruik maken van zonnebanken, omdat zij daardoor een verhoogd risico lopen op huidkanker. Ook personen met een bleke huid, veel sproeten en die vaak verbrand zijn in de zon kunnen maar beter niet onder een zonnehemel gaan liggen.

Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, donderdag geadviseerd op grond van een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De Nederlandse branchevereniging van zonnestudio's Samenwerking Verantwoord Zonnen heeft geen probleem met het advies. "In 1987 adviseerde de Nederlandse Gezondheidsraad al min of meer hetzelfde en sinds die tijd raden wij onze leden aan dat advies op te volgen", zei directeur Richard Den Bak donderdag.

Bewijs

"Het enige afwijkende is dat de Gezondheidsraad indertijd een leeftijdsgrens van zestien jaar hanteerde en wij dus ook, aldus Den Bak. "Er is sindsdien geen nieuw wetenschappelijk bewijs gekomen dat de grens twee jaar verder zou moeten liggen." Bij de brancheorganisatie zijn volgens Den Bak ongeveer driehonderd grotere zonnestudio's aangesloten. De organisatie kan haar leden alleen adviseren, hen niet dwingen en hun geen verboden opleggen.

De Europese Commissie vraagt ook aan de producenten van zonnebanken dat er waarschuwingen op komen te staan om het risico op huidkanker goed onder de aandacht te brengen. Verder gaat Europees Commissaris Günther Verheugen (industriebeleid) werken aan maximale normen voor de UV-straling voor zonnebanken. Volgens het onderzoek overlijden in Groot-Brittannië jaarlijks gemiddeld honderd personen aan huidkanker door onverantwoord gebruik van zonnebanken.