BREDA - De meeste mensen kijken uit naar zomers weer, maar de ongeveer drie miljoen Nederlanders die aan hooikoorts lijden, worden dan veelal met de beperkingen als gevolg van hun allergische aandoeningen geconfronteerd. Ruim een kwart van de Nederlanders met hooikoorts zegt in de zomer minder leuke dingen te doen dan hij of zij zou willen.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Nationale Allergiesite in samenwerking met Maurice de Hond. Hooikoorts is de meest voorkomende allergische aandoening in Nederland. Ruim driekwart van alle personen die aan het onderzoek hebben meegedaan, hebben in de lente- en zomermaanden regelmatig of vrijwel altijd last van niesaanvallen, prikkelende of jeukende ogen en een kriebelende neus.

Mensen met hooikoorts kunnen over het algemeen rekenen op begrip van hun omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van alle Nederlanders begrijpt dat mensen met ernstige klachten als gevolg van een allergie last hebben van een 'zomerdip'. Daarnaast zegt 94 procent van de Nederlanders te begrijpen dat zulke mensen bij de planning van hun zomervakantie met hun aandoening rekening houden.

Werk

Veel minder medeleven tonen Nederlanders met hooikoortspatiënten die door hun kwaal minder productief op hun werk zijn. Van hen heeft 20 procent daar weinig begrip voor, hoewel een kwart van de mensen met hooikoorts aangeeft door hun allergie minder productief te zijn.