AMSTERDAM - Je hebt twee soorten mensen: zij die muggen als magneten aantrekken en zij die nergens last van hebben. Pechvogels kunnen zich natuurlijk van top tot teen insmeren met muggenstick of een muggenplug aanschaffen, maar bioloog James Logan denkt een natuurlijk middeltje gevonden te hebben: mensenzweet.

Logan onderzocht de lichaamsgeur van mensen die nauwelijks last hadden van muggenbeten en vond natuurlijke stoffen waar muggen niet dol op zijn. Volgens Logan worden deze stoffen ook door planten aangemaakt en zijn ze volkomen onschadelijk, zo meldt Kennislink dinsdag.

De Britse bioloog denkt dat iedereen stoffen uitzweet die muggen aantrekt, maar dat mugvrije personen deze lokstoffen van nature maskeren met voor muggen afstotelijke luchtjes. Volgens Logan maakt iedereen deze afstotelijke geurtjes aan, maar niet altijd genoeg om de lokstoffen mee te camoufleren.

Voelsprieten

Voor zijn onderzoek maakte Logan gebruik van proefpersonen die hij van nek tot voeten in grote plastic zakken verpakte. Daarin ving hij al hun zweet op en liet hij er muggen aan ruiken. Logan plaatste elektrodes op de voelsprieten waarmee muggen kunnen ruiken, zodat hij kon zien op welke luchtjes de insecten het sterkst reageerden.

De bioloog wil nog niet zeggen wélke stoffen het precies zijn die de muggen spontaan doen wegvliegen. Wel liet hij weten dat de luchtjes waar het om gaat in normale concentraties reukloos is. In New Scientist laat Logan weten het allemaal heel spannend te vinden. "Het gaat om compleet natuurlijke stoffen die het net zo goed doen als de chemische muggenverdrijver DEET".