DE BILT - Nederland heeft dinsdag zijn eerste officiële hittegolf van dit jaar te pakken. Het KNMI maakte bekend dat de thermometers in De Bilt om 12.01 uur 30 graden aangaven. Dinsdag is het de derde tropische dag op rij, waarmee is voldaan aan de criteria voor een hittegolf: minstens vijf dagen boven 25 graden, waarvan minstens drie met tropische temperaturen van 30 graden of meer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zomer van 2005 telde één hittegolf, die viel reeds in juni. De 21e eeuw heeft nu vijf hittegolven op haar naam staan, aldus het KNMI. Sinds 2003, toen het zeer warme weer veertien dagen duurde, heeft elk jaar zo'n periode van warm weer gehad.

Koude winter

Sinds 1901 telde het KNMI 37 hittegolven. De langste hittegolf duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het jaar 1947, toen een zeer warme zomer op een zeer koude winter volgde, telde er liefst vier. In 1911, het eerste jaar in de twintigste eeuw met een hittegolf, 1941 en 1948 kende Nederland er twee.

De hittegolf blijft voortduren, zolang de maximumtemperatuur boven 25 graden blijft uitkomen. De verwachting is dat het woensdag nog 30 graden wordt. Donderdag wordt het spannend, want het KNMI voorspelt dat de thermometer die dag op 24 graden blijft steken.

Zonkracht

De weerkundigen in De Bilt waarschuwen verder voor sterke zonkracht. Deze kracht, een maat voor de hoeveelheid UV-straling, bereikt deze dagen waarden tussen 7 en 8. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn. De huid verbrandt dan sneller.