HARRIET - De nu 42-jarige Amerikaan Terry Wallis bracht 19 jaar in coma door, maar ontwaakte plotseling drie jaar geleden en lijkt sindsdien steeds meer te herstellen van de hersenschade die hij bij een auto-ongeluk opliep.

Belgische wetenschappers van de universiteit van Luik zeggen nu aanwijzingen te hebben verzameld over hoe het herstel van Wallis heeft kunnen plaatsvinden.

Volgens de onderzoekers zijn er in de hersenen van de man nieuwe neurologische verbindingen ontstaan en nieuwe hersencellen bijgegroeid. Dat proces begon waarschijnlijk toen Wallis nog in coma lag, en zette na zijn ontwaken door. De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Investigation, kunnen artsen helpen de mate van hersenletsel en de kans op herstel bij comapatiënten vast te stellen.

Het eerste woord dat Wallis drie jaar geleden, na negentien jaar stilte, sprak was 'mom', toen hij zijn moeder zag. Sindsdien is hij meer woorden gaan spreken en is hij zijn armen en benen een beetje gaan bewegen, zo meldde dinsdag The New York Times. Hij begrijpt echter niet wat er met hem is gebeurd en zijn kortetermijngeheugen is heel slecht. Wallis wordt verzorgd door zijn ouders die leven in een stacaravan in de staat Arkansas.

Terri Schiavo

De Verenigde Staten waren vorig jaar in de ban van een juridisch gevecht tussen de ex-echtgenoot en de ouders van Terri Schiavo, een vrouw uit Florida die al vijftien jaar in coma verkeerde. Tegen de wil van haar ouders gaf de rechter toestemming om Schiavo's voedingssonde te verwijderen, waarna zij na enkele dagen stierf. De vrouw had volgens artsen omvangrijkere hersenschade opgelopen dan Terry Wallis.