RIJSWIJK - Natuurbeschermers in vier Europese landen hebben het publiek opgeroepen om massaal mee te doen met de internationale vlinderdagen op 1 en 2 juli. Het publiek wordt ingezet om gegevens te verzamelen over de hoeveelheid vlinders en de plaats waar ze neerstrijken.

De Nederlandse vlinderstichting bundelt de krachten met collega's in Italië, Zwitserland en Duitsland.

"Het geeft een kick als je met miljoenen tegelijk naar vlinders aan het zoeken bent", zei onderzoeker Irma Wynhoff van de Vlinderstichting donderdag. Maar het is niet alleen voor de lol, er zit ook een wetenschappelijk doel aan. "We tellen bijvoorbeeld de atalanta, die jaarlijks over de Alpen vanuit het zuiden komt aanvliegen. Met deze tellingen kunnen we wetenschappelijke gegevens verzamelen over de vliegroutes".

Het belang van vlinderdag overstijgt volgens de deelnemende organisaties het belang van de vlinder. Steeds meer beslissingen over de natuur en de kwaliteit van onze leefomgeving worden op Europees niveau genomen. Daarom moeten ook de natuurbeschermers intensiever samenwerken, aldus de Vlinderstichting.

Formulier

Deelnemers in Nederland kunnen op de website van de stichting een formulier opvragen, en een folder met plaatjes van de zeven vlindersoorten die worden geteld. Tegen het eind van het jaar zijn de gegevens beschikbaar. Volgend jaar doen er nog meer landen mee en kunnen er meer soorten worden geteld.