AMSTERDAM - Mensen die wraak nemen op collega's door stelen, roddelen of langzaam werken omdat ze zich buitengesloten voelen, krijgen op lange termijn de bal teruggekaatst. Dat zegt onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Stefan Thau woensdag. Vooral werknemers die er graag bij willen horen vertonen dit gedrag.

"Op korte termijn geeft het waarschijnlijk een goed gevoel, op lange termijn kan het gedrag een boemerangeffect hebben."

Het nemen van wraak is een manier van reageren die zich volgens Thau niet op grote schaal voordoet, maar wel sporadisch voorkomt. Mensen die dit gedrag vertonen, doen dit omdat ze zich gehinderd voelen in hun doel om bij de groep te horen, stelt Thau. "Deze mensen hechten veel waarde aan relaties op het werk en denken de situatie op deze manier te verbeteren."

Uiteindelijk heeft het volgens Thau een tegenovergesteld effect. De situatie verbetert niet, maar ze vallen nog meer buiten de groep dan eerst.

Voorkomen

Volgens Thau is het aan een manager om dit gedrag op te merken en te voorkomen. Leidinggevenden zouden zich moeten realiseren hoe belangrijk het is voor die persoon om bij een groep te horen en zich buitengesloten te voelen. Dat gebeurt volgens Thau nu te weinig.

Thau promoveert op 10 juli aan de Rijksuniversiteit Groningen.