AMSTERDAM - De gewrichtspijnen van mensen met reumatische aandoeningen hebben geen invloed op hun seksuele activiteit. Patiënten zeggen dat vermoeidheid en functionele beperkingen de belangrijkste redenen zijn voor een verminderd seksleven.

Dat blijkt uit een onderzoek dat zaterdag in Amsterdam tijdens het jaarlijkse congres van de Europese liga tegen reuma (Eular) wordt gepresenteerd. Volgens de Noorse verpleegkundige Ylva Helland heeft een op de vijf van de patiënten met reumatische artritis door zijn ziekte klachten over zijn seksleven. Een op de tien vindt seks nagenoeg onmogelijk.

Taboe

Patiënten hebben het onderzoek zelf aan de orde gesteld. "Artsen hebben weinig oog voor de seksuele problemen van reumapatiënten", zegt Connie Ziegler van de Deense Reuma Associatie, al dertig jaar patiënte. "Het is nog steeds een taboe. In mijn land is er één reumatoloog die erover praat. En dat terwijl reumapatiënten betere minnaars zijn omdat ze hun fantasie meer moeten gebruiken."

Het is niet toevallig dat dergelijk onderzoek in Scandinavië is verricht. "Daar is meer dan in Nederland aandacht voor patiëntenzorg", zegt de Leidse hoogleraar Ferry Breedveld.

Seksualiteitsbeleving van reumapatiënten is zelden onderzocht. Breedveld herinnert zich één Nederlandse studie. Breedveld volgt volgend jaar de Noor Tore Kvien op als voorzitter van Eular, waarin patiënten, mensen die in de gezondheidszorg werken, en wetenschappelijke reumatologieorganisaties zich hebben verenigd.