WAGENINGEN - De populier, tot voor kort een van de meestvoorkomende en populaire bomen in het land, wordt bedreigd. Volgens de Stichting Populier in Wageningen worden er zo weinig nieuwe exemplaren geplant dat de hoge rechte en puntige boom langzaam aan het verdwijnen is.

Volgens de stichting is de aanplant op een dieptepunt beland. In 1992 werden nog ruim een miljoen nieuwe populieren in de grond gezet. in 2004 waren dat er nog maar 40.000. Gemeenten kiezen in toenemende mate voor de eik en de beuk.

De populier lijkt last te hebben van een imagoprobleem. "Het publiek vindt het een wat saaie boom," zegt een woordvoerder van de stichting Populier. "Verder laten bepaalde soorten in de lente nogal wat pluizen vallen en wordt hij soms op verkeerde plekken neergezet zodat wortels door het asfalt komen."

Kale vlakte

De stichting is van plan via voorlichting gemeenten op andere gedachten te brengen. De eerdere Actie Populier heeft vooralsnog weinig uitgehaald. "Men vergeet dat de populier een pioniersboom is. De boom gedijt bijvoorbeeld goed op een kale vlakte waarna meer vegetatie ontstaat.

Verder is het een snelgroeiende boom die veel hout produceert. Waar een eik 80 jaar over doet, heeft een populier 20 jaar nodig."