AMSTERDAM - Het typisch Hollandse weidelandschap boeit pubers totaal niet. Ze hebben evenmin iets met heide, bos of zandverstuivingen en vinden het niet de moeite waard om cultuurlandschap te beschermen.

Aangezien jongeren de toekomst hebben, is het hoog tijd om het natuurbeleid drastisch aan te passen, zo stelt de Wageningse onderzoeker Arjen Buijs vrijdag op de site van de Wageningen Universiteit.

Buijs legde autochtone volwassenen, tieners en allochtonen foto's voor van Hollands cultuurlandschap. Niet alleen hebben de pubers helemaal niets met landschap, ook allochtonen geven niets om ongerepte natuur.

Natuurgebied

Meer dan de helft van de ondervraagde allochtonen kende geen enkel natuurgebied in de buurt van de eigen woonplaats. Aangezien allochtonen de sterkst groeiende bevolkingsgroep in Nederland zijn, is dat volgens Buijs reden te meer om het natuurbeleid aan te passen.

Buijs denkt dat beleidsmakers de natuur naar tieners en allochtonen toe moet brengen. Hij verwacht niet dat hun opvattingen over de waarde van cultuurlandschap zullen veranderen. Dus zal het beleid moeten veranderen, meent de onderzoeker.

Voedsel

Buijs stelt voor om de natuur gebruiksvriendelijk te maken voor pubers. Ze moeten er iets te zoeken hebben, denkt hij. Omdat het in andere landen heel populair is om voedsel te verzamelen in bos en hei, moet dat in Nederland ook weer toegelaten worden. Daardoor zullen allochtonen de natuur meer waarderen, aldus Buijs.