SYDNEY - Het waarschijnkijk oudste dier in gevangenschap, de Galapagos-schildpad Harriet, is donderdagavond overleden. Dat heeft de Australische dierentuin waar het dier haar dagen sleet, vrijdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Harriet overleed vermoedelijk aan een hartaanval, verklaarde de dierenarts van Australia Zoo tegen de zender ABC. Ze zou de respectabele leeftijd van 176 hebben bereikt.

Darwin

Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Velen twijfelden aan de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondzwom.

Cadeau

In maart dit jaar overleed in de dierentuin van de Indiase stad Kolkata (Calcutta) een schildpad die 255 jaar oud zou zijn geweest. De reuzenschildpad was afkomstig van de Seychellen, waar Britse zeelui in 1875 een aantal reuzenschildpadden meenamen als cadeau voor de Britse Oost-Indië Compagnie.

"Uit ons archief blijkt dat de schildpad is geboren in 1750, maar volgens sommigen zou hij al in 1705 ter wereld zijn gekomen", zei de directeur van de dierentuin.