LONDEN - De illegale handel in vlees van Afrikaans wild kan leiden tot een uitbraak van de dodelijke ebola- en marburgvirussen in Europa. Die waarschuwing uitte de Zuid-Afrikaanse autoriteit op het gebied van de bloederziektes, Robert Swanepoel, vrijdag in de Britse krant The Independent.

De import van wild uit Afrika in Groot-Brittannië is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De stropers hebben het voorzien op 71 diersoorten, waaronder gorilla's en andere bedreigde diersoorten. De Britse douane onderschepte vorig jaar 25.000 keer illegaal vlees dat via vliegvelden werd binnengesmokkeld. Wereldwijd zou het gaan om 5 miljard kilo vlees per jaar.

Volgens Swanepoel zijn er steeds vaker uitbraken van ebola en het marburgvirus en zijn er aanwijzingen dat die worden veroorzaakt door het eten van Afrikaans wild. "Door het luchtverkeer kan ebola net zo dichtbij zijn in Amerika of Europa als in Kinshasa of Brazzaville."

Gorillavlees

Het vlees zou te koop zijn in grote Amerikaanse en Europese steden, vooral in Afrikaanse gemeenschappen. Een kilo gerookte aap zou 80 euro kosten, terwijl een kilo gorillavlees voor 400 euro zou worden verhandeld.

Marburg en ebola zijn verwante virussen, die in Afrika een aantal bijzonder dodelijke epidemieën hebben veroorzaakt. Mensen die de ziektes oplopen krijgen eerst griepachtige verschijnselen, met zeer hoge koorts. Daarna leiden hevige inwendige bloedingen tot uitval van vitale organen en in de meeste gevallen uiteindelijk tot de dood.