BILTHOVEN - Te zware mensen meer laten bewegen en gezonder laten eten is een goedkope en effectieve manier om hen te laten afvallen. Voor 150 euro kan iemand in een jaar tijd 5 procent van zijn gewicht kwijtraken. De kosten van die verandering van leefstijl zijn lager dan die van allerlei afslankpillen.

Dat blijkt uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de kosten en resultaten van tachtig vormen van leefstijlbegeleiding, die donderdag is verschenen. Voor elke 100 euro extra aan begeleiding kan na een jaar 1 procent meer gewichtsverlies worden geboekt.

Om met medicijnen 5 tot 7 procent gewicht kwijt te raken moet de patiënt dieper in de buidel tasten: dat kost gemiddeld 800 euro. Zelfs een gewichtsverlies van 10 procent door gezonder te eten en meer te bewegen is met 700 euro nog goedkoper.

Gedragsverandering

Aan de investeringen in een gezondere manier van leven zit wel een grens: boven 1000 euro zet extra geld geen zoden meer aan de dijk. Het onderzoek wijst verder uit dat een specifiek caloriearm dieet gecombineerd met gedragsverandering beter helpt dan een algemeen dieetadvies. Bovendien is het niet duurder.