GOUDA - Het geneesmiddel Acomplia (stofnaam: rimonabant) is goedgekeurd door de Europese registratieautoriteit EMEA. Dat heeft de producent van het middel, Sanofi-Aventis, woensdag bekendgemaakt.

Acomplia is een nieuw geneesmiddel dat tegelijkertijd meerdere oorzaken van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aanpakt. De fabrikant zal voor het medicijn bij de Nederlandse overheid een aanvraag indienen voor opname in het basispakket.

Gedurende de vergoedingsprocedure is het middel niet verkrijgbaar. Als het nieuwe middel verkrijgbaar zou zijn voordat een besluit over vergoeding is genomen, kan dat volgens de producent maatschappelijke druk op de vergoedingsprocedure leggen.

Obesitas

De afgelopen jaren trok rimonabant al veel belangstelling. De EMEA heeft Acomplia goedgekeurd als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging voor behandeling van patiënten met obesitas (body mass index van 30 en meer) of patiënten met overgewicht (bmi van ten minste 27) die een grote kans hebben op diabetes type 2 of dyslipidemie (verstoorde bloedvetwaarden).