AMSTERDAM - Het inenten van ruim drie miljoen mensen tegen griep begint dit jaar mogelijk later. Een van de drie virussen waaruit het vaccin bestaat, kan waarschijnlijk niet op tijd worden gekweekt. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verwacht weinig tot geen problemen voor de volksgezondheid.

Het jaarlijks vaccineren van mensen uit de risicogroepen, onder wie veel ouderen, begint normaal in het najaar. De overheid betaalt de kosten van deze jaarlijkse campagne. De Wereld Gezondheidsorganisatie levert de stammen van de griepvirussen aan de fabrikanten van de vaccins. De virussen worden vervolgens gekweekt. Maar een daarvan groeit minder snel dan verwacht, zegt Hoogervorst.

Volgens de minister wordt waarschijnlijk ook een deel van de private markt niet op tijd voorzien van de vaccins tegen griep. Daarbij gaat het onder anderen om werknemers die op verzoek van hun baas worden ingeënt. Ook mensen die geen huisarts hebben, moeten misschien langer wachten op een prik. Hoogervorst verwacht ook daar geen problemen. Hij wil nu alvast beginnen met het aanleggen van een extra voorraad.