WAGENINGEN - Anorexia is een bekend gewichtsprobleem onder jonge meisjes. Het probleem blijkt echter onder ouderen ook heel vaak voor te komen. Gebleken is dat een gewichtsverlies van meer dan twee kilo in vijf jaar tijd bij ouderen de kans op sterfte in de daaropvolgende tien jaar verdubbelt.

Hoogleraar Voedingsfysiologie Lisette de Groot van de Wageningen Universiteit gaat onderzoek doen naar het stofwisselingsproces dat de eetlust van oudere mensen reguleert, kondigt zij donderdag aan in haar intreerede.

De Groot denkt dat een optimaal voedingspatroon de kwetsbaarheid van ouderen aanzienlijk kan beperken. Dat leidt weer tot grotere en langere zelfstandigheid in goede gezondheid. Maar hoe het voedingspatroon er dan precies uit moet zien, is nog niet bekend. Wel staat vast dat ouderen zich eerder verzadigd voelen, waardoor ze te weinig kunnen gaan eten.

Botbreuken

De Groot gaat tevens onderzoek doen naar de botgezondheid van oudere mensen. In twee jaar tijd worden 3000 ouderen gevolgd, van wie een groep extra vitamine B12 krijgt toegediend. Het is mogelijk dat vitamine B12 de kans op botbreuken beperkt. Jaarlijks breken ongeveer 80.000 mensen van 55 jaar en ouder een botdeel. Zo'n breuk kan tot grote narigheid leiden.