GRONINGEN - Wetenschappers vrezen dat de ziekenhuisbacterie MRSA gaat oprukken in Nederland. Hoogleraar microbiologie Hajo Grundmann van de Rijksuniversiteit Groningen zegt woensdag in Trouw dat de aanwezigheid van de bacterie in Nederland in kaart moet worden gebracht.

Europese microbiologen vragen woensdag via het vakblad The Lancet aandacht voor de bacterie. Het percentage patiënten in Groot-Brittannië en Duitsland zou het afgelopen decennium zijn vertienvoudigd.

Omslagpunt

Grundmann zegt in het dagblad dat de precieze oorzaak van de explosie in de twee landen onduidelijk is. "De stijging in Nederland lijkt misschien onbeduidend, maar voor hetzelfde geld naderen we een of ander omslagpunt waarboven de situatie onbeheersbaar wordt", zegt de hoogleraar in de krant. Als de bacterie in kaart wordt gebracht, is het volgens Grundmann mogelijk risicogroepen te identificeren.

De MRSA-bacterie is resistent tegen bijna alle antibiotica en daarom moeilijk te behandelen. De bacterie komt in ziekenhuizen voor, omdat zich daar relatief veel kwetsbare personen bevinden.

De ziekenhuisbacterie veroorzaakt vooral bij ouderen en mensen met een zwakke weerstand infecties. De verspreiding vindt plaats via de lucht of via lichamelijk contact.