DEN HAAG - Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) moet de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO) aanpassen, zodat het aanbieden een MRI-scan bij een zogenoemde Total Bodyscan daar ook ondervalt. Er moet een medische aanleiding zijn om gericht naar ziektes te zoeken.

Dat stelt de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan de minister.

Sinds enkele jaren bieden steeds meer bedrijven mensen een totaal lichamelijk onderzoek aan, waarbij gebruik gemaakt wordt van een MRI-scan. Dat is een apparaat waarmee het mogelijk is om de meest uiteenlopende ziektes op te sporen. Aanbieders beweren dat ze 80 tot 90 procent van alle lichamelijke aandoeningen kunnen traceren variërend van dementie tot prostaatkanker.

Volgens professor André Knottnerus van de Gezondheidsraad is dat niet wetenschappelijk bewezen en is ook niet bewezen dat het preventief scannen gezondheidswinst oplevert. Hij waarschuwt voor onnodige ongerustheid en foute diagnoses. Door de MRI-scan in de WBO op te nemen worden er kwaliteitseisen aan gesteld.

Risicogevallen

De raad is verder zeer kritisch over verplichtte harttesten voor sporters. Wel voor de betaalde topvoetballers, maar niet voor alle amateurvoetballers. Dat levert te weinig op, bovendien worden lang niet alle risicogevallen er uitgehaald, stelde een onderzoeker.

Hoogervorst zal de Kamer dit najaar een brief schrijven waarin hij uitlegt hoe en op welke punten hij de wet zal aanpassen. Hij is zelf ook heel kritisch over Total Bodyscans en ongerichte gezondheidsonderzoeken. In de brief zal hij ook ingaan op steeds vaker aangeboden kleinere gezondheidstestjes, zoals het testen op hoge bloeddruk en risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij de supermarkt.

Keuzes

Daar is hij ook geen voorstander van, maar de kans is klein dat de minister deze gaat verbieden. Mensen moeten wel goed geïnformeerd worden en bewuste keuzes maken.

Hoogervorst weet als geen ander wat er fout kan gaan. Zo moest hij zelf twee keer terug naar de huisarts om de ongerustheid weg te nemen. Dat kwam omdat tijdens een van de vele diabetestestjes waar hij als minister voor uitgenodigd uitwees dat zijn bloed niet in orde was. Achteraf bleek dat dit kwam omdat hij net een uitgebreide lunch achter de kiezen had.