WAGENINGEN - Ongeveer 2 procent van de West-Europese bevolking lijdt aan een appelallergie. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) hebben nu een appelras ontwikkeld, dat deze allergiepatiënten wel kunnen verdragen.

De Santana-appel is al in sommige natuurvoedingswinkels te koop. De Wageningse onderzoekers zoeken ook naar een allergievrije peer- en perziksoort, aangezien dit fruit een overeenkomstig allergeen bevat, aldus de universiteit dinsdag.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald eiwit in de appel. Ze krijgen last van jeuk, tintelingen en zwellingen aan lippen, tong en keel bij het eten van een appel. Patiënten met een appelallergie hebben volgens Wageningse onderzoekers ook last van hooikoorts in het voorjaar door rondzwevend berkenstuifmeel. Andere fruitsoorten kunnen eveneens klachten veroorzaken.

Boomkanker

De Santana-appel is oorspronkelijk gekweekt voor de biologische tuinbouw. De soort heeft weinig bestrijdingsmiddel nodig, omdat hij goed bestand is tegen appelziektes als schurft en boomkanker. Maar bij consumptie bleek dat driekwart van de allergiepatiënten het fruit ook goed kon verdragen.

De Santana lijkt op de bekende Elstar. De appel is geelgroen met een donkerrode blos. Het is een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak. Tot nu toe wordt de Santana alleen in Nederland op bescheiden schaal geteeld.