WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten op 1 juli weer een space shuttle te lanceren. Het gaat om het ruimteveer Discovery, maakte het agentschap zaterdag bekend. Het besluit is genomen na uitvoerig veiligheidsonderzoek door NASA.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik zie geen reden waarom we niet op 1 juli kunnen lanceren", aldus NASA-functionaris Bill Gerstenmaier. "We geloven niet dat we de bemanning riskeren", ging hij verder. Niet iedereen bij NASA deelt echter die mening.

De hoogste functionaris inzake veiligheid van de organisatie, Michael Griffin, is het niet eens met het besluit. "Er zijn veel verschillende visies op de vraag of we klaar zijn om te vliegen of niet", verklaarde hij zaterdag.

Colombia

NASA heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de brandstoftank waar in 2003 stukken van afbraken tijdens de lancering van het ruimteveer Colombia. De shuttle desintegreerde tijdens terugkomst in de dampkring. Hittewerende tegels onder het ruimtveer waren beschadigd door het probleem met de brandstoftank.

Ondanks veranderingen aan de brandstoftank braken er in juli 2005 nog steeds stukken af tijdens de eerste lancering na de ramp met de Colombia. De NASA stelde verdere vluchten uit terwijl naar een oplossing werd gezocht voor het probleem. Die is volgens veiligheidsfunctionarissen echter nog niet voorhanden.