AMSTERDAM - Het internationale ruimtestation ISS is de komende nachten in Nederland met het blote oog goed zichtbaar. Dat meldt het European Space Agency (ESA).

Zaterdagavond rond 23.00 uur is het bemande station in de ruimte al één keer waar te nemen, zondagnacht is ISS zelfs vier keer zichtbaar vanaf de grond. Het station draait op vierhonderd kilometer hoogte in een baan om de aarde en vliegt met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde.

Zonnepanelen

ISS komt meerdere keren per dag over de meeste plekken op aarde, maar is niet altijd goed te zien. Normaal gesproken is het station het best zichtbaar rond zonsopgang en zonsondergang, als het donker is en de zon weerkaatst op de zonnepanelen.

Van zondag tot donderdag is ISS echter de hele nacht te zien als het ruimtestation Nederland passeert. Het kleine lichtpuntje verschijnt boven de westelijke horizon en beweegt zich naar het oosten.

Het ruimtestation wordt sinds 1 april bemand door de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeffrey Williams. Als alles volgens plan verloopt, blijven zij tot eind september in ISS. In april 2004 deed de Nederlandse kosmonaut André Kuipers wetenschappelijke experimenten in het ruimtestation.