AMSTERDAM - Door ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van bloed kan dikkedarmkanker bij mensen tussen 50 en 75 jaar in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en bestreden. De eerste resultaten van dit ontlastingonderzoek in Nijmegen zijn bemoedigend, meldt een onderzoeker van het St. Radboudziekenhuis vrijdag. Vier mensen hadden bloed in hun ontlasting. Nader onderzoek wees uit dat twee van hen poliepen hebben, een voorstadium van kanker.

Het St. Radboudziekenhuis en het Amsterdams Medisch Centrum zijn eind vorig jaar begonnen met twee bevolkingsonderzoeken waarbij verschillende ouderen worden aangeschreven. De twee mensen die zijn onderzocht in Nijmegen bleken forse gezwellen te hebben, zegt een woordvoerder. "Het is dan natuurlijk perfect dat we er vroeg bij zijn, zodat de patiënt veel pijn en ellende bespaard blijft." De eerste resultaten van het onderzoek in Amsterdam zijn nog niet naar buiten gebracht.

Afwachten

Het gesubsidieerde onderzoek loopt nog een jaar. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) denkt dat niet voor 2010 een landelijk onderzoek kan worden gehouden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij vorige maand de resultaten van de lopende onderzoeken te willen afwachten. Ook moet nader worden onderzocht wat de kosten zijn.

Uit cijfers van KWF Kankerbestrijding blijkt dat jaarlijks ongeveer negenduizend mensen dikkedarmkanker krijgen. Van hen overlijdt de helft. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, zou het aantal mensen dat overlijdt aan de ziekte met vijftien tot twintig procent kunnen afnemen.