LONDEN - Rokers van middelbare leeftijd met een sterk gegroefd gelaat hebben vijf keer meer kans op longziekten dan ongerimpelde paffers van dezelfde leeftijd. Dat blijkt uit een studie van van Britse onderzoekers, meldde de BBC woensdag.

Roken kan de huid vroegtijdig doen verouderen en veroorzaakt longaandoeningen als bronchitis en longemfyseem, waardoor er steeds minder lucht in de longen stroomt. Volgens de onderzoekers van het Engelse Royal Devon and Exeter Hospital is de mate van gerimpeldheid een belangrijke aanwijzing voor deze aandoeningen, ook wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) genoemd.

De onderzoeker hebben 149 rokers en gestopte rokers van tussen de 45 en 70 jaar onderzocht, van wie er 68 COPD hadden. Van de 25 mensen met zware rimpels hadden er 21 een longaandoening. Rekening houdend met leeftijd en het aantal jaren dat iemand rookte concludeerden de onderzoekers dat sterk gerimpelde rokers vijf keer meer kans hebben op COPD.

In 90 procent van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Uiteindelijk krijgt 10 tot 20 procent van de rokers COPD.