BRUSSEL - Het waait de laatste decennia steeds minder hard. De windsnelheid is gedaald van gemiddeld 3,8 meter per seconde in de jaren vijftig tot 3,2 meter per seconde in 2005.

Dat blijkt uit metingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België, die zaterdag zijn gubliceerd in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Vooral sinds de jaren tachtig is de daling frappant. Hevige stormen komen sinds begin jaren negentig ook minder voor", aldus Luc Debontridder, klimatoloog van het KMI in de Brusselse gemeente Ukkel.

Waarom er minder wind staat, weet het KMI niet precies. "De Britten zijn ervan overtuigd dat het komt door opwarming van de aarde. Wind ontstaat door een clash van hoge- en lagedrukgebieden. Misschien verandert het circulatiepatroon in West-Europa? Onderzoek is nodig."

Door de zachtere wind worden windmolens al minder rendabel, meldde de Belgische exploitant van windmolens Aspiravi. Alleen molens met de nieuwste technieken en een beter vermogen maken nog winst, aldus Aspiravi.